SON DAKİKA

Yunanistan çöküyor

Alparslan Güler 28 Oca 2025

Yunanistan'da bir anket yapsanız ve ''Ülkemiz için en büyük tehdit nedir?'' diye sorsanız ahalinin belki %90'dan fazlası ''Türkiye'' diyecektir. Oysa Yunanistan Türkiye'nin gündeminde ilk yirmiye bile girmez. Aslında rahat dursalar ve biraz empati yapsalar hiçbir sorunumuz kalmayabilir. Yani çözülemeyecek sorunumuz yok.

Eski Başbakan Samaras altı aydır sokaklarda. Hükümetin Ege’de, Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta yani Yunanistan açısından hayati konularda, Türkiye’ye büyük tavizler verdiğini iddia ediyor. Ona göre Yunanistan’ın hakları ve kaynakları Türkiye’ye peş keş çekiliyor. Adamı, yıllarca liderliğini yaptığı Yeni Demokrasi Partisinden ihraç ettiler ama durduramadılar. 

Aslında Yunanistan’ın Türkiye’den korkması büyük bir saçmalık. İki ülkede NATO üyesi. Yunanistan AB’nin şemsiyesi altında. Bunlar olmasa da Türkiye’nin işgal gibi bir niyeti olmadığını anlamak için güçlü bir istihbarat teşkilatına ihtiyaç yok. ‘’Osmanlının tebaası olan diğer uluslarda böyle bir psikoloji yokken Yunanlarda neden var?’’ sorusu araştırılmaya muhtaç. Bazı okurlarım ‘’Yunanistan komşumuz’’ diyebilir. Bulgaristan ve Gürcistan’da komşumuz ama böyle bir sorunumuz yok. 

Oysa Yunanistan’ın çok daha büyük ve çözümü imkansız bir sorunu var: Nüfusun hızla azalması. Cumhuriyeti ilan ettiğimizde nüfusumuz 13 milyondu. Yunanistan’ın nüfusu 6 milyon civarındaydı. Bugün biz 85 milyonuz onlar on milyon. Yunanistan’ın nüfusu 1980 ile 2010 yılı arasında sabit kaldı. 2010 yılından itibaren azalmaya başladı. Doğurganlık oranı sadece on yılda %30’dan fazla azaldığından nüfus 14 yılda 11 milyondan 10 milyona düştü. İlk yıllarda düşük olan azalma rakamı 2024’te 100 bini aştı. Yani sadece bir yılda nüfus %1’den fazla azaldı. Bu azalmanın takriben yarısı, doğum rakamının ölüm rakamından düşük olmasından diğer yarısı göçten kaynaklanıyor.

Göç sadece Avrupa’ya olmuyor. Yunan diasporalarının kalabalık olduğu ABD, Avusturalya, Yeni Zelanda, Kanada hatta Güney Amerika hala göç alıyor. Yunanistan, kaçak göçmenlerin kullandığı güzergahların üzerinde olmasına rağmen, nüfusu artmıyor. Zira göçmenler Yunanistan’ı bir durak olarak görüyorlar. Yani yerleşmiyorlar. Hem de Yunanistan’da iş gücü açığı olmasına rağmen. Bazı araştırmalara göre bunun en önemli nedeni Yunan halkının ırkçı olması. Türk azınlığa mensup olanlar Avrupa’nın yanında Türkiye’ye göç ediyorlar. Öyle ki ayrı ayrı Türkiye ve Avrupa’da Batı Trakya’dan daha fazla Batı Trakya Türk’ü var.

Ölenlerin doğanlardan fazla olduğu, dışarıya göç veren ve kalıcı göç alamayan Yunanistan, nüfusun azalmasını nasıl durduracak? Demografi uzmanlarına göre 40 yıl sonra nüfus 5 milyonun altına düşecek. Yani Yunanistan’ın nüfusu İzmir kadar olacak. Yüzyılın sonunda nüfus 3 milyonun altında olacak. Yunanistan Türkiye tarafından işgal edilmeyecek ama Yunansızlaşacak. Yani Yunanistan olmaktan çıkacak.

Nüfusu hızlı azalan her ülke gibi Yunanistan’da da nüfus hızla yaşlanıyor. Her on kişiden biri 80 yaşın, her üç kişiden biri 65 yaşın üstünde. Türkiye’de ilk oran %1’in ikinci oran %10’un biraz üzerinde. Yaşlanma hızlanarak devam edecek. Aslında Yunan gençlerinin yurtdışına gitmelerinin ve göçmenlerin yerleşmemesinin başlıca nedenlerinden biri de nüfusun azalması ve yaşlanması. Yatırım yapmak ve yeni iş kurmak karlı olmuyor.

Yunanistan’ın bu sorunun türevi olan bir başka sorunu da yalnızlaşma. Resmi rakamlara göre Yunanistan’da yaklaşık 4.200.000 ev var. Bu evlerin üçte birinde bir, üçte birinden biraz fazlasında 2 ve biraz azında 2’den çok kişi yaşıyor. Yalnız yaşayanların sayısı da artıyor ki bu da evlenmeyi ve çocuk sahibi olmayı azaltıyor yani nüfusun azalma hızını yükseltiyor. Eşcinselliğin hızla yayılması bir başka önemli sorun.

Yunan ekonomisi turizme dayanıyor. Fakat sektör, özellikle adalarda eleman sıkıntısı çekiyor. İyi ücretler verilmesine rağmen eleman bulunamıyor. Bu durum sektörün kan kaybetmesine ve rekabet gücünün düşmesine yol açıyor. Yunan hükümeti bu sorunu çözmek için özel sektör için iş günü sayısını haftada 5’ten 6’ya çıkardı. İşçiler tercihlerine göre ya günde iki saat fazla çalışacaklar ya da altı gün. 

 Turizmle ilgili eğitim kurumlarımızı nitelik ve nicelik olarak iyileştirmeliyiz. Gençlerimiz Yunanistan’da iş sahibi olabilirler ve çalışabilirler. Sudan sebeplerle Yunan vatandaşlığından çıkarılan 100 binden fazla Batı Trakya Türkü var. Cumhuriyet kurulduktan sonra Türkiye’ye gelenlerin sayısı bir milyona yakın. AB normlarına göre bu insanlarımız dava açmaları halinde yeniden Yunan vatandaşı olabilirler. Adalet Bakanlığı bu süreci organize etmeli. Yunanistan’da asimilasyon sürecinde bir milyon dolayında Karamanlı Türkü var. Hem Karamanlı Türkleriyle ilgili bir enstitü kurmalıyız hem de soydaşlarımıza ulaşmalı, onlarla kucaklaşmalıyız. Onlara Türk olduklarını ve başımızın üstünde yerleri olduğunu duyurmalıyız.