Dolar $
32.26
%-0 -0
Euro €
34.72
%0.01 0
Sterlin £
40.31
%-0.21 -0.08
Çeyrek Altın
3931.75
%0.14 5.3
SON DAKİKA

Adalet?

Kaan Özbek 18 Kas 2023

AGOS Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007'de gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, tahliye edildi. Failin işlediği cinayette kişinin ırkı ve düşünceleri nedeniyle öldürülmesi zaten akıl almaz bir vahşet.

Dink ile geçmişte birlikte çalıştığımız bir gazete olmuştu. Kendisiyle sohbet edip fikirlerini dinlediğimde büyük bir saygıyla karşıladım. Zira toplumun büyük bir kesiminin saldırgan tutumuna karşılık o halkların hatta tüm dünya halklarının barış içerisinde yaşadığı bir dünya hayal ediyordu. 

Yani vicdan sahibi hangi insan böyle bir fikre karşı gelebilir ki? Bugün insanlar katliamlar yapan ölüm saçan İsrail’e böylesi tepkiler gösterirken barış fikrine kim karşı çıkabilir ki?

Yıllardır gözümüzün önünde yakın coğragfyamızda oluk oluk kan dökülüyor. Masum insanlar katlediliyor. Böylesi zor günlerden geçerken barışa karşı durmak, barış isteyen insanlara öcü gibi bakmak olur mu?

* * * 

Adalet Bakanlığı Samast'ın denetimli serbestlik hakkının 19 Şubat 2022 tarihinde dolmuş olmasına rağmen bundan yararlandırılmadığını, şartlı tahliyesinin dün gerçekleştirildiğini kaydetti. Yani yasalara göre davranılmış! 

Agos Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazete binası önünde o dönem 17 yaşında olan Ogün Samast tarafından düzenlenen suikast sonucu katledilmişti. Cinayet sonrası ben de bir muhabir olarak olay yerindeydim. Hatta hepimizin aklına kazınan yerde yatan ayakkabısı delik bir gazetecinin o durumda fotoğrafını çekmek içimi sızlatmıştı. Gazetecilerin özellikle de muhalif gazetecilerin belli bir duruşu, hayat görüşü olan bir gazetecinin sanılanın aksine şaşalı paralar kazanmayan bir gazetecinin durumu canımı yakmıştı. 

* * * 

Her ölüm hala canımı yakıyor. Vicdanı olanın canını yakmaz mı? Eşinin ve çocuklarının gözyaşları dinmek bilmedi o gün bugündür. Ne derler bizim kültürümüzde ateş düştüğü yere yakar. Peki o aile küllenmeyen bir acı taşırken katilin salıverilmesi nasıl açıklanır?

* * *

Bir düşünün binlerce insanın ölümünden sorumlu tutulan teröristbaşının salıverildiğini? Farklı bir tepki gösterebilir misiniz? Ülke huzurunu bozan, cana kasteden herkes bir nevi teröristtir. Türk bayrağının önünde kahramanlık pozu vermesi hiçbir cinayeti aklayamaz! 

Samast tahliye edilince ailesi tarafından karşılanmış. Koşabileceği sarılabileceği bir ailesi var yani! Diğer tarafta Dink’e bir daha asla sarılamayacak, onu herhangi bir yerden karşılayamayacak bir ailesinin olduğu gibi…

Demem o ki; dünyada oluk oluk kan akarken ve insanlarımız işlenen cinayetlere tepki gösterirken, bir katilin salıverilmesine güzelleme yapacak kadar insanlıktan çıkan var mı merak ediyorum. Cinayet cinayettir! Kedi bile öldürse cana kasteden herkes katildir. Toplumun huzurunu bozacak, dünyada bu ülkeyi fikirleri yüzünden insan öldürülen bir ülke konumuna getiren herkes teröristtir. Daha kaç kez rezil olacağız insanlığa?

* * * 

Barış gelini Pippa Bacca’yı öldüren biziz, dünyanın büyük bir bölümünün inandığı dinin liderine kasteden yine bizden, barış isteyenleri Ankara Garı’nda bombalanması da yine bizim coğrafyamızda ve ne yazık ki daha sayamayacağımız kadar pek çok olay…

Katil katildir. Peki salı verilmesi adalet midir? Yorumu sizlere bırakıyorum. Bir daha beni hiçbir olay şaşırtamaz derken yine üzülerek şaşırıyorum. Umarım bir daha şaşırmam, şaşırtmazlar!