Dolar $
32.25
%-0.05 -0.01
Euro €
34.73
%-0.06 -0.02
Sterlin £
40.39
%-0.15 -0.06
Çeyrek Altın
3917.91
%-0.22 -8.38
SON DAKİKA

Kapişka!

Kaan Özbek 09 Ara 2023

Kış denince akla ilk gelen yemeklerdendir. Eskiden fakir mutfakların vaz geçilmezlerindendi. Orta hallisi kıymalısını, garip gurebası ise sadesini yapardı.

¼ adet orta boy lahana, 300 gram kıyma, 1 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı, kırmızı toz biber…

İsmini geçirmek istemediğim, oldukça bilinen büyük bir markette 1 adet lahana 200 TL. Bize lazım olan ¼ o halde 25 TL! 300 gram kıyma 75 TL! Soğanın kilosu ortalama 7.5 TL artık soğanlar da GDO’lu e iki tane alsan zaten 1 kilo yapıyor, geldi mi sana tanesi 3 TL’ye? 1 kilo salça 30 TL, bir kaşık 12 gram alır oldu mu sana 3 TL? 1 kilo zeytin yağı güvenilir bir markada 295 TL, iki yemek kaşığı 24 gram geldi mi sana 60 TL’ye? Eyvallah tereyağından vaz geçelim, tuzu biberi de hesaba katmayalım. 1 tencere kapuska sadece malzemeleriyle 160 TL! Yaktığın doğalgaz vesaire de cabası…

Nereden çıktı bu kapuska mevzusu ona dönelim şimdi.

Ahali seçim havasında, kiminin odağı da mevzu bahis ülkenin mallarını boykotta. İçler acısı halimizi gören yahut umursayan yok. Kaç yazıdır asgari ücretliye, emekliye vurgu yapmam bundandır da kime ne anlatasın!

En basit yemek 150 – 160 TL, dışarda yemeğe kalksan en kötü lokantada bir tabildot yemek fiyatı evdekinin de üzerinde. Lakin bu kaygıları taşıyan insanlar nerede meçhul. Biz boğazına düşkün bir milletiz. Ama bir o kadar da yokluk bilincine yerleşmişiz. Eski ailelerde evlenen kıza oğlana öğüt verilirdi, “Aman kızım/oğlum aç da kalsan soğanı tuza da bansan bal yedim börek yedim de” yokluğu gizlemekte ustalaşmışız zira.

Bakıyorsun 3 aylık maaşını bırakmış adam en lüks telefonu alma pahasına. Bir bakıyorsun altında son model araba, akaryakıtın durumu ortada ama cayır cayır benzin yakıyor! 

Peki ya sonra?

Yedieminler hacizli arabalarla dolu. Pek çoğu 3 ay bilemedin 6 ay kullanılmış. Akaryakıtı karttan aldığı için kartları patlamış gırtlağa kadar borca batmış. Birkaç ay bir karttan çekip diğerine yatırmış ama fiyatlar arttıkça bu da döndürmemeye başlamış. 

Şöyle bir bakın çevrenize, sorup soruşturun. Ne kadar da çok var bu örneklerden etrafta.

Çok büyük bir algı operasyonuyla yıllardır boğuşuyoruz. Kimse gerçek derdinin ne olduğunun farkında bile değil. Dizilerle, filmlerle, yanıltıcı haberlerle hayatlarımız manipüle ediliyor. Hangi siyasetten hangi dünya görüşünden olursa olsun biraz uyananlara yeni algı operasyonları başlatılıyor. Nereye kadar sürecek, bu sıkıntılar bitecek mi muamma. Birkaç gün sonra asgari ücret ve akabinde emekli maaşları belirlenecek. Peşi sıra zamlar dizilecek. Kim bilir bir tencere kapuska kaç liraya gelecek!

Lakin kimin umurunda…

Z kuşağının çokça kullandığı bir kelime var. Anladın mı anlamında kullandıkları. Kapiş!

Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım ahali. Kapişka?